Orman Nedir?
Ormanda renk ahengi
Ormanın fotosentez ile oksijen üretimi, karbondioksit tüketimi, erozyon ve sel afetlerini engelleme, iklimi düzenleme, küresel ısınmayı önleme, yağışları artırma, rüzgar ve gürültü şiddetini azaltma, insanların dinlenmesini ve sağlığını kazanmasını sağlama, kirli havayı süzme vb. işlevsel ekonomik değerlerini görmezden gelen insanoğlu, yalnızca “Odun hammaddesinin 6000 den fazla kullanım alanı vardır.” şeklinde, ormanın değerini sadece odun hammaddesiyle özdeşleştirmiştir.
Eğer ormanların “fotosentez fabrikaları” 45 dakikalık grev yaparsa, canlıların çoğu ölür. Açıklamak gerekirse; bir hektarlık iğne yapraklı bir ormanın tepe çatısında 4 milyardan çok iğne yaprak bulunur. Bunların her biri atmosferden karbondioksit ve ışık alır, atmosfere oksijen verir. Böylece ormanlar, tüm karada yetişen bitkilerin bir yılda ürettiği oksijenin %0.6 sını üretir O nedenle her iğne yaprak bir fotosentez fabrikası sayılabilir. Bunlar özel bir grev,”Fizyolojik Grev” yaparlarsa oksijen üretimi durur. Bu, bir anlama yaşamın büyük bir çapta durması anlamına gelir. Ormanı meydana getiren ve yukarıda belirtilen bu öğelerin hepsinin, yaşam beraberliğinin sürdürülmesi için ayrı ayrı görevleri vardır. Ancak orman varlığı, uzun süre bu şekilde algılanamadığı için sadece odun hammaddesi üreten doğal bir kaynak olarak değerlendirilmiştir.
Orman
Dünya yüzeyinin %32’si ormanlarda kaplıdır. Dünyadaki orman arazisi yaklaşık olarak 4.126.000.000 hektar kadardır. Bu ormanların %66’sı bakir orman karakterindedir. Dünya ormanlarının 1.126.000.000 hektar kadar bir alanı iğneli, 2.488.000.000 hektar alanındaki bölge ise yapraklı ağaçlardan oluşan ormanlardır.
Türkiye’de toplam orman alanının yaklaşık olarak değeri, 21.678.134 hektardır. Ülkede genel alana düşen orman alanı %27,6’dır. Ormanların %59’u (12,7 milyon hektar) saf orman, %41’i (%9 milyon hektar) karışık ormandır.
İnsanların yanlış davranış biçimleri, tarımsal faaliyetler, şehirleşme ve yangın gibi sebeplerle her yıl milyonlarca dönüm ormanlık alan yok olmaktadır.
Türkiye’de ormancılık işleriyle ilgili her konu, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesine bağlı Orman Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir.